O Ciderii

Ciderie Chříč byla založena v roce 2019 a sídlí v budově bývalého kulturního domu na návsi obce Chříč. Po částečné rekonstrukci, která probíhala svépomocí, jsme díky podpoře z Operačního programu zaměstnanost mohli zahájit činnost sociálního podniku, který dnes zaměstnává 10 lidí, z toho 8 zdravotně postižených.

Nápad založit sociální podnik na malé vesnici vznikl v prostředí podnikavé komunity okolo chříčského pivovaru. Několik významných souvislostí – možnost koupit chátrající kulturní dům; úspěšná zkušební várka cidru v chříčském pivovaru a spolupráce s novým vedením ÚSP Zvíkovecká kytička, kde projevili zájem o zaměstnání svých klientek – dalo odvahu pustit se do nového podnikatelského záměru.

Výrobu cidru jsme zahájili v roce 2020. Objem výroby roste od zahájení činnosti podniku rychlým tempem, v loňském roce měla ciderie výstav 313 hl. Ukazuje se, že sázka na řemeslnou potravinářskou výrobu je správná volba. Cidre vyrábíme z jablečného moštu od českých pěstitelů, typově je nejvíce podobný francouzské variantě, kdy se pro svrchní typ kvašení používají kvasnice francouzského výrobce Safale. Dodáváme jej lahvovaný (sklo 0,33 l a 0,75 l) či sudovaný (KEG 15 l, 30 l nebo 50 l) do více než 40 podniků – restaurací, kaváren, bister a obchodů v severo-plzeňském regionu a především v Praze a Plzni.